Orthodoxe kerk – Van de Russische Revolutie tot de val van de Muur

Orthodoxe kerk – Van de Russische Revolutie tot de val van de Muur

Het interieur van de H.-Andreaskerk, 2014 – STAM

In 1972 werd hier de orthodoxe parochie van Gent opgericht en een jaar later erkend door de aartsbisschop Georges Tarassoff, voormalig priester van de vooroorlogse Russische studentenparochie in Gent. In de verlaten woning van de grootmeesteres van het Sint-Elisabeth-Begijnhof richtte ze een eerste kerkje op, gewijd aan de heilige apostel Andreas. Vrij snel sloten zich ook enkele oudere Russische Gentenaars bij hen aan. Maar het was vooral na de val van de Muur en het Ijzeren Gordijn in 1989 dat de parochie aangroeide, vooral met gelovigen uit de voormalige Sovjetunie.

Reeds in 1992 was het kerkje in het huis van de grootmeesteres te klein geworden. De parochie zocht naar uitbreiding. Net in die periode kwam de feestzaal Ritz aan de overkant van de straat leeg te staan. De zaal werd omgebouwd tot een grotere kerk. Vanbinnen werd de kerk voorzien van fresco’s met de voornaamste heiligen uit de orthodoxe kerk, maar ook met lokale heiligen zoals de Heilige Lieven, de Heiligen Amandus en Bavo en de Heilige Veerle.

Sinds 1989 ondervindt de parochie de gevolgen van de gestadige uitbreiding van de Europese Unie met gelovigen uit Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland, Georgië, Armenië, Servië, Roemenië, Bulgarije met ondermeer haar Romagemeenschap, die er in de orthodoxe kerk komen bidden.