Slovakije

Slovakije

Miroslav Bábik en Jozef Skopec, twee Slovaken in Gent, aan het Belfort, 2014

Slovakije heeft een lang emigratieverleden. Het is echter pas vanaf de tweede helft van de 19e eeuw dat de Slovaakse bevolking massaal uit het toenmalige Tsjecho-Slovakije emigreerde. Het waren voornamelijk verarmde boeren die het land ontvluchtten naar meer geïndustrialiseerde steden zoals Wenen en Boedapest. Ook de Verenigde Staten waren erg populair. Naast sociaal-economische redenen verlieten vele Slovaken het land ook omwille van politieke redenen.

Na WOI stagneerde de Slovaakse migratie naar Amerika, ten gevolge van de nieuwe beperkingen en quota die dat land ging opleggen aan nieuwkomers uit onder andere Oost-Europa. De migratie verplaatste zich naar andere landen zoals Argentinië, België en Frankrijk. Tijdens het interbellum migreerden voornamelijk boeren en arbeiders omwille van sociaal-economische redenen. In België werden zij vaak tewerkgesteld in de mijnen.

Na het einde van WOII werd het toenmalige Tsjecho-Slovakije een satellietstaat van de Sovjet-Unie. Veel Tsjechen en Slovaken verlieten het land om ideologische redenen. In België kon deze migrantengroep opnieuw terecht in de mijnen. Tot 1968 was er in Tsjecho-Slovakije sprake van een vrij gematigd communistisch beleid dat oogluikend deze emigratie toeliet. Na de Praagse Lente in dat jaar werd de invloed van de Sovjet-Unie de touwtjes sterker en was het niet langer mogelijk de grens over te steken. Het is pas na de Val van de Muur in 1989 dat de Slovaken opnieuw het land konden uitgaan.

In Gent waren er reeds veel Slovaken aanwezig vóór de toetreding van Slovakije tot de Europese Unie in 2004. Deze migranten waren voornamelijk naar Gent gekomen om sociaal-economische redenen. Ze vonden er werk en bleven er. Van de meer recente Slovaakse migranten, onder wie vele Roma, hebben velen een patroon van cirkelmigratie. Dit betekent dat zij een tijdje in Gent verblijven, vervolgens verhuizen naar een andere stad of terugkeren naar hun land van herkomst, om dan weer terug te keren naar Gent, enz. Heel wat Slovaakse Roma zijn terug te vinden in de wijken Brugse Poort, Dampoort, Muide, Rooigemlaan, Tolhuis en in het centrum van Ledeberg.

Sulotta De Clercq

 

 

Bronnen:

  • Caestecker F. (2000), Alien Policy in Belgium, 1840-1940. The Creation of Guest Workers, Refugees and Illegal Aliens. Oxford: Berghahn Books
  •  
  • Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, Analyserapport. Migratiestromen uit de nieuwe lidstaten van de Europese Unie naar België. Trends en vooruitzichten.
  •  
  • Divinský B. (2004), Migration Trends in Selected Applicant Countries
  •  
  • Verhaeghe P. (2013). Ruimtelijke segregatie van ‘oude’ en ‘nieuwe’ migrantengroepen in Gent, in: Ruimte & Maatschappij, 4(4), pp. 7-35
  •