Nougat Vital
In 1923 emigreert Vital Gormez vanuit zijn thuishaven Istanbul op wat een rondreis doorheen verschillende steden zou worden. Hij stamt af van een gekende confiseurs familie en gaat achtereenvolgens naar Frankrijk, Spanje en Italië waar hij met plaatselijke nougat en andere confiseries in contact komt. In 1925 komt hij aan in België. Uiteindelijk zal hij zich vestigen in Gent, de stad van zijn vrouw Elsa. in Een jaar later heeft Vital zijn eigen zaak opgericht: Nougat Vital, een speciaalzaak voor nougat.
Nougat is een product dat traditioneel afkomstig is vanuit het middellandse zeegebied. Door het warme klimaat zijn de hoofdingrediënten, honing en noten, hier immers overvloedig aanwezig. In het Noorden is men echter niet zo vertrouwd met deze zoetigheid en om het product aantrekkelijker te maken past Vital het recept aan om het minder zoet te maken. Zijn winkel wordt snel heel populair. In 1936 vestigt hij zich in Sint-Martens-Latem omdat het pand in Gent te klein geworden is. In 1948 krijgt de winkel op het voedingssalon in Brussel de Médaille d’Or. Andere confiseurs merken al snel de populariteit van nougat en nemen het op in hun assortiment.
In 1958 laat Vital zijn bedrijf over aan zijn zoon Maurice. Onder hem groeit het bedrijf uit tot een gekende naam in de Benelux. Door de groei verhuist de zaak in 1978 weer naar een groter pand, deze keer in Nevele. Hier zal het bedrijf blijven tot op de dag van vandaag. In 1986 wordt de nougat van Nougat Vital in Barcelona uitgeroepen tot Beste Nougat ter wereld. In 1994 neemt de derde generatie, onder leiding van dochter Veronique Gormez en haar echtgenoot Matthias Haeck, het roer over. Ook vandaag wordt de nougat nog steeds gemaakt volgens het oorspronkelijke recept van Vital.
Hannelore Franck