De Vikings – Van barakken tot torenhoge blokken
De ‘Vikingblokken’ danken hun bijnaam aan de houten hutten die er van de jaren 20 tot de jaren 70 hebben gestaan. Na de Eerste Wereldoorlog werden overal in het land noodwoningen gebouwd naar Scandinavisch model om de door oorlog geteisterde bevolking tijdelijk te huisvesten. De ‘Vikinghuizen’ aan de Afrikalaan bleven echter staan tot ze in 1970 vervangen werden door deze twee woonblokken.
Al van in het begin werden de appartementen hier moeilijk verhuurd. Daardoor ontstond in 1980 het idee om de blokken in te richten als ‘gecontroleerd getto’ voor de Gentse Turken. De Gentse Huisvestingsmaatschappij mikte op Turkse gezinnen met maximaal twee kinderen, die de flats zouden kunnen huren tegen een erg lage prijs. De huurders zouden begeleid worden door een sociaal assistent en een Turkse leraar, die hen ‘de Belgische wooncultuur konden bijbrengen’.
Weinig verwonderlijk kreeg dit project bakken kritiek. Uiteindelijk liet de stad de ‘Turkse Viking’ varen. Het zou nog enkele decennia duren vooraleer het stadsbestuur opnieuw zijn hand durfde uit te steken naar deze woonblokken.