Bulgarije
De Bulgaarse emigratie startte na WOII. Met het begin van de Koude Oorlog en de installatie van een communistisch regime in Bulgarije ontvluchtten heel wat Bulgaren het land omwille van politieke redenen. Meestal trok men naar buurlanden zoals Griekenland, Turkije of Joegoslavië, maar ook Frankrijk en Italië werden op het einde van de jaren 1940 zeer populair.
Vanaf de jaren 1950 stagneerde de emigratiegolf omdat het strenge communistische bewind het quasi onmogelijk maakte het land te verlaten. Dit bleef zo tot het einde van de jaren 1980, toen met de val van de muur een einde kwam aan de Koude Oorlog. Vanaf dan was het weer toegestaan vrijelijk de grenzen over te steken. België was niet meteen een populaire bestemming voor Bulgaren. In het begin van de jaren 1990 waren er nog maar zo’n 67 Bulgaarse migranten in ons land gevestigd.
Na de toetreding van Bulgarije tot de Europese Unie in 2007 kwam de migratie naar België echter wel goed op gang. De redenen voor emigratie waren nu ook veranderd. Daar waar Bulgaren aanvankelijk hun land verlieten omwille van politieke redenen, migreren Bulgaren nu vaker omwille van sociaal-economische redenen.
Gent is de populairste stad bij de Bulgaarse migranten in België. Van alle Bulgaarse migranten verblijft iets meer dan de helft (54%) in het Gentse. Er vormen zich enclavebuurten waarbij de wijken zoals de Dampoort, Tolhuis, Rabot en het Groot Begijnhof zeer populair zijn. De meeste Bulgaren hebben de intentie om zich permanent in Gent te vestigen. Een kwart van de Bulgaarse immigranten zijn zelfstandigen, maar een groot deel werkt op de informele arbeidsmarkt of is werkloos.
Sulotta De Clercq
Bronnen:
- Markova E. (2010), Effects of Migration on Sending Countries: lessons from Bulgaria. Hellenic Observatory Papers on Greece and Southeast Europe (GreeSE Paper No 35)
- Stad Gent. “Veel voorkomende nationaliteiten”
- Verhaeghe P. (2013), Ruimtelijke segregatie van ‘oude’ en ‘nieuwe’ migrantengroepen in Gent, in: Ruimte & Maatschappij, 4 (4), pp. 7-35
- Wets J. (2011), Zij kwamen uit het Oosten… Poolse Roemeense en Bulgaarse nieuwkomers op de Belgische arbeidsmarkt, in: De Gids op Maatschappelijk Gebied, 102 (8), pp. 4-10