Café Damberd – Vluchtelingen aan de toog

Café Damberd – Vluchtelingen aan de toog

Edward Buadee met een groep Ghanese muzikanten, jaren 1980 – collectie Paul Feyaerts

Als een van de oudste cafés van Gent heeft Café Damberd heel wat nieuwkomers zien komen en gaan. Al voor de Tweede Wereldoorlog was de kroeg een verzamelplaats voor Italiaanse mozaïekleggers. Vooral in de jaren 70 evolueerde ze tot een kruispunt voor migranten in Gent. In 1977 nam de Antwerpse jazzfanaat Paul Feyaerts hier zijn intrek. Vanaf toen werd Damberd een trekpleister voor muziekliefhebbers uit alle windrichtingen.

Vanaf 1983 vonden de eerste Ghanese vluchtelingen hier een toevluchtsoord tegen het racisme in de Gentse horeca. De bordjes ‘Interdit aux étrangers’ waren toen nog maar pas uit het straatbeeld verdwenen, maar Afrikanen waren op veel plaatsen nog niet welkom. Voor de Ghanese nieuwkomers was Café Damberd veel meer dan een café; het deed ook dienst als ontmoetingsplek en vergaderplaats.

De eerste groep Ghanese vluchtelingen had hun thuisland verlaten na de staatsgreep in 1979. Onder hen bevond zich ook Edward Buadee. Deze muzikant richtte hier niet veel later zijn eigen reggaeband op: The Skyblasters. In de jaren 80 zou deze groep internationaal doorbreken.