MIAT – Vijftig jaar arbeidsmigratie

MIAT – Vijftig jaar arbeidsmigratie

Faruk en Mehmet met hun collega’s in UCO de Hemptinne, 1966 – collectie Faruk Köse

Het Museum voor Industrie, Arbeid en Textiel is gehuisvest in de gebouwen van textielfabriek De Smet-Guequier. Hier werden in 1965 de eerste vijf Turkse arbeiders in de Gentse textielsector aangeworven. Deze sector was toen dringend op zoek naar arbeiders. Meer en meer Vlamingen verlieten de textiel in de jaren 60, aangetrokken door de hogere lonen bij nieuwe bedrijven zoals Sidmar en Volvo. Ook de Algerijnse arbeiders die de textielbazen uit Noord-Frankrijk hadden laten overkomen, boden geen oplossing voor dit probleem. Net als de Belgen lieten velen van hen de textiel al snel links liggen.

De aankomst van Turkse arbeiders was voor de textielbazen dan ook een geschenk uit de hemel. Niet alleen de mannen maar ook de vrouwen gingen massaal in hun fabrieken werken. Vooral met de Turken uit de Anatolische gemeente Emirdağ werd een nieuwe reserve arbeidskrachten aangeboord, die quasi-onuitputtelijk zou blijken.

Maar deze mensen waren aangetrokken voor een sector die eigenlijk al op zijn retour was. De fabriek De Smet-Guequier deed haar deuren dicht in 1975, amper tien jaar nadat de eerste buitenlandse arbeidskrachten er tewerkgesteld waren.

In het MIAT beleef je het verhaal van 50 jaar gastarbeid. Bezoek de expo ‘Straffe gasten. 50 jaar arbeidsmigratie’, van 27/04/2014 tot 4/01/2015.