Café Kosa – Doorsluishuis voor gelukzoekers

Café Kosa – Doorsluishuis voor gelukzoekers

Turks café aan de Tolhuislaan, jaren 1980 – © Lieve Colruyt

Café Kosa was een van de vele Turkse cafés die in de jaren 70 in Gent werden opgericht. In deze cafés konden Turkse gastarbeiders niet alleen terecht voor koffie. Ook nieuws uit het thuisland of informatie over vacatures en huisvesting werd hier uitgewisseld. Het café van Şükrü Balcı (bijgenaamd Kosa) was vooral bekend als herberg voor nieuwkomers.

In 1974 had een grootscheepse regularisatiecampagne honderden illegale gastarbeiders uit Europa aangetrokken naar Gent. Ondanks de oliecrisis bleef de textielsector in de jaren 70 arbeidscontracten uitdelen. Daardoor viel de arbeidsmigratie hier met vertraging stil. De Turkse migranten die in Gent werk kwamen zoeken, konden voor onderdak rekenen op een uitgebreid Turks netwerk.

Aan de toog van Kosa kregen ze hun eerste kop warme oploskoffie. Op zolder lagen 29 matrassen voor nieuwkomers. Daar brachten honderden mannen hun eerste nachten in Gent door. Omdat het verloop in het huis op een bepaald moment zo groot was geworden, installeerde Kosa een extra deur. Zo hoefden de mannen niet meer door het café naar binnen, maar konden ze rechtstreeks van de straat naar de zolder.