Al Parma-Da Gianni – Pizza aan de Zuid

Al Parma-Da Gianni – Pizza aan de Zuid

Gianni Bombini en zijn personeel, jaren 1970 – collectie Antonio Salerno

Al Parma-Da Gianni was een pionier onder de Italiaanse restaurants in Gent. Hoewel het niet het eerste restaurant in de stad was en maar twee jaar heeft bestaan, liet het toch sterke sporen na.

De eigenaars, Giovanni – Gianni – Bombini en zijn vrouw Giuseppina, waren begin jaren 60 uit Bisceglie (Puglia) in Leuven aangekomen. Daar gingen ze aan de slag in een van de restaurants van Mauro di Pilato, een familielid van Giuseppina. Kort daarna begon het koppel een eigen zaak. Dit was het begin van een hele ‘Da Gianni’-keten, die in 1972 ook in Gent neerstreek. Overal in West-Europa schoten in die jaren Italiaanse restaurants als paddenstoelen uit de grond.

Ook Gianni’s restaurant aan het Wilsonplein kende een groot succes, maar in 1974 werd het door een brand verwoest. Daarbij kwamen vijf jonge Italianen om het leven. Gianni ging echter door en opende verschillende nieuwe restaurants. Hij rekruteerde het merendeel van zijn werkvolk uit zijn geboortestad Bisceglie en bracht zo tientallen jonge Italianen naar Gent. Verschillenden onder hen openden later hun eigen zaak. Zo leeft ook vandaag de erfenis van die eerste Al Parma-Da Gianni nog voort.