Bij Sint-Jacobs – Dag van de Gastarbeider

Bij Sint-Jacobs – Dag van de Gastarbeider

Walter De Buck en een stoet van Turkse Gentenaars tijdens de ‘Dag van de Gastarbeiders’, 1971 – collectie Stadsarchief-De Zwarte Doos

Tijdens de Gentse Feesten van 1971, twee jaar nadat Walter De Buck de jaarlijkse volkskermis nieuw leven had ingeblazen, organiseerde vzw Trefpunt voor het eerst een ‘Dag van de Gastarbeider’. Op die dag werden de Spaanse, Noord-Afrikaanse en Turkse gastarbeiders uitgenodigd om mee te feesten. Er stond ook een Turkse muziekgroep op het podium. Uit dank voor de uitnodiging organiseerde een groep Turkse Gentenaars een eigen optocht naar Sint-Jacobs. De Dag van de Gastarbeider werd herhaald tijdens de Gentse Feesten van 1972 en 1973.

Ook buiten de Feesten was (en is) Bij Sint-Jacobs een trekpleister voor nieuwkomers, vooral vanwege de winkelmogelijkheden. Kruidenier Vits-Staelens was lange tijd de enige plaats in Gent waar mediterrane kruiden en producten werden verkocht. Bij de groentenhandel op de hoek (nu Fruitco Nathalie en Bayram) werden Turkse nieuwkomers sinds 1972 in hun eigen taal bediend door hulpjongen Bayram. Tijdens het weekend konden migranten op de rommelmarkt op zoek naar huisraad voor hun tijdelijke woning. En in de jaren 80 kwam ook slager Mohamed Youcef Khodja zich hier vestigen, zodat bij Sint-Jacobs ook halal vlees gekocht kan worden.