Boğaziçi – Het eerste Turkse restaurant

Boğaziçi – Het eerste Turkse restaurant

De broers Alci met hun Belgische en Turkse vrienden in restaurant Boğaziçi, 1974 – collectie Ridvan Alci

In 1974 opende hier het eerste Turkse restaurant van Gent. ‘Boğaziçi’ (De Bosporus) groeide in de jaren 70 uit tot dé hotspot voor Turkse nieuwkomers, Gentse wereldverbeteraars en studenten uit heel Vlaanderen. Onder zijn vaste klanten rekende Boğaziçi onder meer Maurice Maréchal, Piet Van Eeckhaut, Koen Raes en Walter de Buck. Behalve om te eten kwamen de klanten er ook om te vergaderen en protestacties op te zetten. De eerste Turkse verenigingen werden hier in de jaren 70 opgericht.

De uitbaters van Boğaziçi waren de gebroeders Halil (bijgenaamd ‘de burgemeester’) en Süleyman (‘de feestneus’) Alcı uit Emirdağ. Zij worden algemeen beschouwd als pioniers van het Gents-Turkse ondernemerschap. Behalve dit restaurant baatten ze ook een café, een kruidenierszaak, een slagerij en een cinema uit.

De specialiteit van het huis was de döner kebab. Deze werd enkel op zaterdag geserveerd omdat hij door de eigenaar vers gekneed en gebraden werd. Voor veel Gentenaars was dit de eerste kennismaking met de oosterse keuken. Tussen 1978 en 1983 organiseerde Süleyman Alcı samen met Walter De Buck jaarlijks grote ‘Verbroederingsfeesten’ voor Belgen en gastarbeiders.