Mokabon – Italiaanse koffie in de Rue du Paradis

Mokabon – Italiaanse koffie in de Rue du Paradis

Echtgenote en zoon van oprichter Erminio Mazzaro achter de bar in de Mokabon, jaren 1960 – collectie Sandra Mazzaro

In de vroege jaren 30 emigreerde Erminio Mazzaro, een jonge Italiaan uit de buurt van Padua, naar Nederland. Daar ging hij als werktuigkundige aan de slag bij een groot bedrijf. In 1934 verhuisde hij naar Gent. Een jaar later trouwde hij er met de Zelzaatse Bertha Gauwe. In 1941 gingen Erminio en Bertha in de Donkersteeg wonen, waar ze een koffiebranderij en -winkel begonnen.

Erminio merkte al snel dat de Belgen hun koffie anders dronken dan de Italianen. Hij vatte het plan op om zelf een koffiemachine te ontwerpen, die koffie zou schenken naar de smaak van zijn Belgische cliënteel. In Italië zette hij een bedrijfje van koffiemachines op, dat hij rond het midden van de jaren 60 naar Destelbergen overbracht. Intussen was er op het gelijkvloers van de koffiebranderij ook een verbruikszaal bijgekomen. Daar kon men de heerlijke koffie die er gebrand en gemalen werd ook meteen uitproberen. Behalve Gentenaars kwamen er in die periode ook heel wat gastarbeiders over de vloer.

Toen Erminio de pensioenleeftijd bereikte, zouden normaalgezien de kinderen de zaak in de Donkersteeg verderzetten. Maar ook zij voelden de aantrekkingskracht van het migreren en trokken naar de Verenigde Staten. De Mokabon kwam in handen van nieuwe eigenaars, maar blijft tot vandaag onveranderd lekkere koffie serveren.